- Ota yhteyttä - Sivustosta - Tulostussivu -
HARJUREITTI

ETUSIVU
GEOLOGIA
LUONTO
Pönttöpuisto/lintutupa
Myllylähteen alue
Muu reitinvarsi
Harjusinisiipi
Kangasajuruoho
Natura-alue
Metso
Kehrääjä
Harjukeltalieko
Isohirvenjäkälä
Pesimälinnusto
Mäntymetsä
Muurahaispesä
Maitikat
Metsänpohjan kummallisuuksia
Sammalet
Harjumetsän sieniä
Harjun metsätyypit
Jälkiä hangella
Tikat kolojen rakentajina
Kehnäsieni
Puolukka
Hirvenmetsästys ja taimituhot
Mäntykukka
Koivuja ympäristön mukaan
POHJAVESI
HIIHTOREITISTÖ
SÄÄ JA LATUTIEDOT
RETKEILY, ULKOILU
OPASTETUT RETKET
MAJOITUS, SAVUSAUNA YM.
MYLLYLÄHTEEN LUONTOALUE
PÖNTTÖPUISTO/ LINTUTUPA
AJO-OHJE JA YHTEYSTIEDOT
LUONTOMATKAILUHANKE
LINKIT

 Kehnäsieni

Kehnäsieni on Virttaankankaan satoisimpia sieniä ja sateisten kesien jälkeen se voi olla paikoin jopa runsaslukuisin ruokasieni. Kehnäsieni kasvaa sammaleisissa kangasmetsissä melko runsaana koko maassa. Se on helmenhohtoinen, melko kookas sieni, jolla jalan yläosassa on sormusmainen rengas. Lakki on noin 5-15 cm leveä, säteittäin ryppypintainen ja keskeltä koholla. Lakin muoto muuttuu iän mukana. Se on munanmuotoinen noustessaan maasta ja vanhetessaan lakki muuttuu kellomaiseksi.

Vanhoilla sienillä lakki on kupera ja lopulta laakea, keskeltä kuitenkin hieman koholla. Lakin pinnalla on vaaleanharmaata härmää. Kehnäsienellä on nuorena heltat vaaleanruskeita ja vanhempana kanelinruskeita. Sienen likaisen valkoinen jalka on melko pitkä ja tasapaksu. Jalan yläosa rengas on herkästi irtoava ja liikkuu jalassa ylös- ja alaspäin.

Kehnäsieni saattaa olla sekoitettavissa muutamaan samantapaiseen seitikkilajiin. Nämä seitikkilajit ovat myrkyttömiä ja ne eroavat kehnäsienestä sillä, että niiden jalassa on selvät seittivyöt eikä selkeää liikutettavaa rengasta. Lisäksi näiden seitikkien itiöpöly on ruosteenruskeaa eikä vaaleanruskeaa kuten kehnäsienellä.

Kehnäsieni on erinomainen ruokasieni. Nuoret lakit ovat yleensä aina parhaimpia. Vanhempien sienien jalka on yleensä aika puiseva, joten se kannattaa määrityksen jälkeen leikata pois. Kehnäsieni sopii kaikenlaisiin sieniruokiin. Säilöttäessä paras tapa on pakastaminen, sillä kuivaamisessa sen maku tulee varsin kitkeräksi.

Kuva: Jyrki Oja